Leo van Zeeland (70): ,,Het geeft een voldaan gevoel als je een stuk land weer mooi schoon hebt gekregen.” © Fotomeulenhof

70-jarige Bestenaar op pad als trashwalker

Leo van Zeeland (70) ruimt sinds kort het zwerfafval in Best op. “Als de gemeente niks doet, moeten we zelf aan de slag.”

In het bondsblad van de Koninklijke Wandelbond Nederland stond een artikel over het nieuwe fenomeen trashwalking en daar werd ik direct door gegrepen”, vertelt Bestenaar Leo van Zeeland. ,,Dezelfde dag nog heb ik een mail gestuurd naar de gemeente Best en aangeboden gratis en voor niks het zwerfvuil op te gaan ruimen.”

Hij wilde graag in gesprek met de gemeente om afspraken te maken over het ophalen van de vuilniszakken en het beschikbaar stellen van de materialen, zoals een grijper en een vuilniszakkenring. Deze behoren tot de standaarduitrusting van elke trashwalker. Een jaar lang wachten en nog wat

e-mails brachten Van Zeeland niet verder in zijn poging om van Best weer een schonere gemeente te maken. Maar tijdens de afgelopen verkiezingen zag hij zijn kans schoon. ,,Ik heb een van de politieke partijen direct benaderd en toen is er schot in de zaak gekomen. Het duurde niet lang voordat ik al het materiaal had en ik kon beginnen aan mijn eerste wandeling.” Sinds kort is Van Zeeland geregeld in zijn woonplaats afval aan het opruimen.

”Je kunt gezellig kletsen, je bent in beweging
en je doet iets goeds voor de gemeente”

– Leo van Zeeland

In zijn vrije tijd wandelt Van Zeeland graag. Hij fietst ook veel. De mensen die hij tegenkomt klagen vaak over het vele zwerfvuil dat er bij de paden ligt. Zeker in het buitengebied van Best liggen veel plastic bekers, blikjes en fastfoodverpakkingen. ,,Je hebt wel initiatieven maar die komen vooral in het centrum, niet verder de natuur in.” Daarnaast zijn er volgens Van Zeeland overal wel prullenbakken te vinden, maar worden deze of niet gebruikt, of te weinig geleegd waardoor er een berg afval omheen komt te liggen. Van Zeeland: ,,Het geeft een heel voldaan gevoel als je een stuk land weer mooi schoon hebt gekregen.”

Hij is van mening dat de gemeente Best er goed aan zou doen voorlichting te geven aan scholieren over de effecten van afval voor het milieu en hoe ze hier bewuster mee om kunnen gaan. ,,Leerlingen gaan naar de supermarkt, kopen een pak koekjes, eten de koekjes op en gooien het plastic naast het fietspad. Ze denken niet na over de gevolgen en zien niet in dat het een kleine moeite is om het in de prullenbak te gooien.”

”Met één of twee mensen extra kunnen we heel
Best al opschonen, zo groot is het niet”

– Leo van Zeeland

Van Zeeland is op zoek naar mensen die hem willen vergezellen tijdens zijn wandelingen. ,,Hoe meer hoe beter, maar met één of twee mensen extra kunnen we heel Best al opschonen, zo groot is het niet qua omvang”, zegt hij.

Hij wil zelf de trashwalks in Best gaan organiseren, door bijvoorbeeld een WhatsAppgroep aan te maken en zo af te spreken om te gaan wandelen. Het liefst maakt hij de tochten overdag. ,,Het is ook een goede manier om vitaal te blijven. Je kunt gezellig kletsen, je bent in beweging en je doet iets goeds voor de gemeente.”

Wie Leo van Zeeland wil helpen kan mailen naar leovz36@ziggo.nl of bellen naar 06-14627964.

Eindhovens Dagblad | 24-04-2018 | 12:24 | Redactie
Klik hier om naar het bericht te gaan.

Meest recente berichten

Archief